واقعیت گسترده یا Extended Reality چیست و آیا می تواند جای واقعیت مجازی را بگیرد؟

به گزارش وبلاگ صنعت چاپ، واقعیت گسترده یا Extended Reality که به اختصار XR هم نامیده می گردد عنوانی دربرگیرنده چندین فناوری است و طیفی از روش های تغییر واقعیت را توصیف می نماید که شامل واقعیت مجازی (VR)، واقعیت افزوده (AR) و واقعیت ترکیبی (MR) می گردد. در حقیقت، واقعیت گسترده (XR) تمامی این فناوری ها را زیر یک چتر می آورد.

واقعیت گسترده یا Extended Reality چیست و آیا می تواند جای واقعیت مجازی را بگیرد؟

عامل اول: واقعیت مجازی

واقعیت مجازی بخشی از واقعیت گسترده است که احتمالا بیشتر افراد با آن آشنایی دارند. درون طیف گسترده ای که XR در آن تعریف شده، واقعیت مجازی تنها فناوری شناخته شده ای است که کاملا شما را از واقعیت جدا می نماید. در کمترین حد خود، VR شما را از تماشا و شنیدن آنچه در اطرافتان می گذرد جدا و یک دنیای مجازی شبیه سازی شده را جایگزین آن ها می نماید. مدل های پیشرفته تر واقعیت مجازی شامل بازخوردهای هپتیک است که در واقع گستره وسیعی از بازخوردهای لمسی را شامل می گردد.

هدست های واقعیت مجازی مانند آکیلس کوئست 2 به شما اجازه می دهند کاملا به جای دیگری سفر کنید و حضور خود را در دنیایی مجازی حس کنید که از دنیای واقعی جداست.

عامل دوم: واقعیت افزوده

برخلاف واقعیت مجازی، واقعیت افزوده شما را از دنیای واقعی که در آن هستید جدا نمی نماید، بلکه به جای آن عناصر دیجیتالی صوتی و تصویری را به دنیای واقعی می آورد. یکی از مشهورترین نمونه های واقعیت افزوده که در چند سال گذشته بسیار مشهور شده بازی پوکیمون گو است.

این بازی نمونه ای پیشرفته از به کار گیری واقعیت افزوده است. در واقع پوکیمون گو نمونه ای از واقعیت مجازی را استفاده نموده است که از آن با عنوان Markerless یاد می گردد. در این مدل احتیاجی نیست شما دوربین دستگاه را به سمت سوژه خاصی در دنیای واقعی بگیرید تا تجربه واقعیت افزوده فعال گردد و موقعیت و جهت صحیح را برای شما دنبال کند. تجربه های قدیمی تر واقعیت مجازی به چنین سوژه هایی در دنیای واقعی احتیاج داشتند؛ سوژه هایی مانند یک پوستر یا جسم نشان شده.

به لطف یادگیری ماشینی و فناوری دید ماشینی، نرم افزارهای واقعیت افزوده اکنون می توانند سوژه هایی مانند میز و دیوار را تشخیص و تصویر را به درستی روی این سطوح بازتاب دهند.

AR مفهوم گسترده ای است و موضوعاتی را شامل می گردد که شاید بسیاری از مردم فکرش را هم ننمایند. برای مثال، نمایشگرهای بالای سر یا (HUD) که در هواپیماهای جنگی و برخی خوردروهای مدرن به کار گرفته می شوند به نوعی واقعیت افزوده به شمار می آیند. تا زمانی که اطلاعات دیجیتال در میدان دید شما در دنیای واقعی منعکس شوند، از فناوری واقعیت افزوده استفاده شده است.

عامل سوم: واقعیت ترکیبی

واقعیت ترکیبی در نگاه نخست بسیار شبیه به واقعیت افزوده به نظر می رسد. اما همان طور که از نامش پیداست، ترکیبی از دو دنیای واقعیت مجازی و واقعیت افزوده است. وجه تمایز اصلی میان واقعیت افزوده و واقعیت ترکیبی این است که واقعیت ترکیبی به حدی از آگاهی از دنیای واقعی دست یافته است که واقعیت افزوده از آن بهره مند نیست. این مفاهیم بخشی از یک رشته هستند، اما اگر بدانید دنبال چه چیزی می شد، تشخیص واقعیت ترکیبی آسان خواهد شد.

تجربه های MR به گونه ای سوژه های دیجیتالی را با دنیا واقعی یکپارچه می نمایند که گویا واقعا در آن حضور دارند. سوژه های مجازی اغلب می توانند سوژه های دنیا واقعی را هم پشت سر بگذارند و با پذیرفتن نورپردازی محیط و سایه های اجسام واقعی نمایی طبیعی از خود نشان دهند.

یکی از مشهورترین نمونه های واقعیت ترکیبی هدست هولولنز مایکروسافت است. این هدست رده بالا از یک پردازنده هولوگرافیک پیشرفته و سنسورهایی برای منعکس کردن تصاویر روی یک لبه واضح خاص در جلوی دستگاه بهره می گیرد. میدان دید این هدست بسیار باریک است، اما فناوری شگفت انگیزی دارد.

با در نظر گرفتن آنچه گفته شد، به لطف هدست هایی که برای رهگیری حرکت و یکپارچه سازی مولفه های اولیه MR از دوربین های خارجی استفاده می نمایند، واقعیت ترکیبی به یک جریان اصلی تبدیل شده است. برای مثال، آکیلس کوئست می تواند از دوربین های مونوکروم خارجی خود برای رهگیری سوژه های دنیای واقعی مانند مبلمان یا صفحه کلید استفاده کند و یک تجربه MR خلق کند.

آیا واقعیت گسترده می تواند جای واقعیت مجازی را بگیرد؟

با توجه به این که واقعیت گسترده در چند سال اخیر و پس از نسل دوم واقعیت مجازی به یک مفهوم شناخته شده تر تبدیل شده است، عجیب نیست که آن را جانشین واقعیت مجازی تصور کنیم. واقعیتی که XR ارائه می نماید این گونه است که از میان تجربه های VR یا AR یا MR به شما حق انتخاب می دهد. ممکن است شما کاملا در حال تجربه واقعیت مجازی باشید و سپس به سرعت به مدل واقعیت ترکیبی جابجا شوید تا به دنیای واقعی هم سرکشی کنید و دوباره به VR بازشد.

حتی اگر دستگاهی بیش از یک نوع از XR را ارائه نکند، مفهوم XR به توسعه دهندگان یاری می نماید تا درباره شیوه فراوری محتوا و تجربه های این چنینی متفاوت فکر نمایند و به جای تماشا تکنولوژی های جداگانه، آن ها را به عنوان جنبه های مختلف یک تکنولوژی در نظر بگیرند.

منبع: How To Geek

منبع: دیجیکالا مگ

به "واقعیت گسترده یا Extended Reality چیست و آیا می تواند جای واقعیت مجازی را بگیرد؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "واقعیت گسترده یا Extended Reality چیست و آیا می تواند جای واقعیت مجازی را بگیرد؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید