عصب کشی دندان و علل درد پس از آن چیست؟

به گزارش وبلاگ صنعت چاپ، عصب کشی دندان زمانی بکار گرفته می شود که فرد دچار درد دندان و یا عفونت دندان شده باشد. این عفونت بایستی خارج و با موادی دیگر جایگزین شود

عصب کشی دندان و علل درد پس از آن چیست؟

به طور عمومی و رایج دردهای خود به خود دندان با تحریک های حرارتی که ممتد باشند و دردهایی که شب ها شروع می شوند منشاء دندانی دارند. دندان پزشک با معاینه دهان و رادیوگرافی می تواند این موارد نیاز به عصب کشی را حتی اگر علامتی نداشته باشند، تشخیص دهد. به طورکلی تشخیص نیاز به عصب کشی برای یک دندان به وسیله دندان پزشک و بر پایه توصیف های بیمار از شکایت اصلی خود (که معمولا درد است) انجام می گردد.

عصب کشی دندان چیست؟

عصب کشی دندان یا root canal therapy (درمان ریشه دندان)، درمانی است که طی آن پالپ (عصب دندان) ملتهب یا عفونی از دندان خارج شده و جای آن با موادی زیست سازگار با عنوان گوتا پرکا پر می گردد.

درد دندان یکی از اصلی ترین معیار تشخیص برای انتخاب درمان عصب کشی است ولی تنها عامل نیست. به طور کلی دردهایی که در لثه و یا دهان حس می کنید همگی منجر به عصب کشی نمی شوند. بسته به نوع درد، محلی که درد از آن احساس می گردد و یا مدت زمانی که احساس درد داشتن در خود می کنید پزشک متخصص می تواند به نوع بیماری دهان و راه درمان آن پی ببرد.

البته عصب کشی دندان درمانی غیر قابل پیش بینی است و احتمال درد و عفونت بعد از عصب کشی دندان و متعاقب آن کشیدن دندان وجود دارد. دندان پزشک بعد از برداشتن پوسیدگی ها یا نسج دندانی، به کانال هایی که داخل ریشه دندان قرار دارند، دسترسی پیدا می کند.

عفونت دندان را چگونه از بین ببریم؟

این کانال ها فقط حاوی عصب نیستند و حتی در بعضی موارد عصب آنها ممکن است به علت کاهش خونرسانی، از بین رفته باشد، اما باکتری ها و محصولات آنها در این کانال ها وجود دارند. به علاوه، عروق خونی، سلول های مختلف و حتی احتمالا عروق لنفی در این کانال ها وجود دارد.

عصب کِشی یا عصب کُشی

به نظر می رسد هر دو اصطلاح عصب کِشی و عصب کُشی از لحاظ پزشکی صحیح باشد. در این عمل قطع عصب صورت می گیرد یا به عبارتی عصب از داخل کانال ریشه بیرون کشیده می گردد که می توان واژه عصب کِشی را به آن اطلاق کرد و گاهی هم به وسیله مواد شیمیایی عصب داخل کانال کشته می گردد و یا به عبارتی فلج می گردد پس می توان واژه عصب کُشی را نیز به آن اطلاق کرد.

هنگامی که پوسیدگی از مینا و عاج گذشته باشد و به عصب رسیده باشد، در این مواقع عصب دندان عفونی شده و باید تخلیه گردد. در غیر این صورت، عفونت از راه کانال دندان به بافت زیر ریشه انتقال پیدا می کند و منجر به تشکیل کیست های عفونی شده و نسوج و استخوان فکین را درگیر می کند. مزمن شدن این حالت ممکن است درمان ریشه را با اشکال روبرو کند و نهایتاً، به از دست رفتن دندان و مقداری از بافت همجوار آن منجر بگردد.

نکات لازم در مورد عصب کشی

  1. در صورتی که مقدار عفونت کم بوده و ریشه دندان را درگیر نکرده باشد و فقط مربوط به استخوان و لثه اطراف دندان باشد. بعد از استفاده از داروهای ضد عفونت مشکل برطرف می گردد.
  2. اگر دندانی قبلاً عفونت داشته و متورم شده است تقریباً می توان گفت که عصب کشی آن دندان ناموفق خواهد بود.
  3. درشکستگی دندان، اگر خط شکست از عصب گذشته باشد در این صورت، عصبی که با محیط خارج در تماس قرار گرفته باید تخلیه گردد.
  4. گاهی اوقات عصب دندان درگیر پوسیدگی نمی گردد ولی، پوسیدگی خود دندان به قدری پیشرفته است که نمی توان بدون عصب کشی دندان، آن را ترمیم کرد، یعنی برای به دست آوردن فضایی جهت گیر دادن مواد ترمیمی باید از فضای داخل پالپ و کانال استفاده کرد که به آن عصب کشی اجباری گفته می گردد.

علت درد دندان پس از عصب کشی چیست؟

از دلایل درد کوتاه مدت می توان به بلند بودن پانسمان و یا التهاب نوک ریشه اشاره کرد. ممکن است دندان عصب کشی شده پس از گذشت مدت طولانی مجددا درد گیرد که می تواند به دلایل زیر باشد

  • عصب کشی ناقص قبلی
  • پوسیدگی ثانویه
  • ایجاد ترک و شکستگی در ریشه
  • هر گونه نقص در پاکسازی و شکل دهی داخل کانال ریشه
  • وجود میکروارگانیسم و بافت های مرده داخل کانال ریشه
  • وجود ضایعه و عفونت در استخوان و لثه اطراف دندان عصب کشی شده

لازم به ذکر است به طور کلی بسته شدن جهت بالا و پایین ریشه زمینه را برای ورود میکروب کانال دندان فراهم می کند که این امر باعث التهاب دندان و ایجاد درد می گردد.

با درد پس از عصب کشی چه کنیم؟

  • اگر پس از عملیات عصب کشی دندان دردی مشاهده نشد استفاده از دارو مجاز نیست. تنها با مشاهده دردی مختصر از دارو استفاده گردد.
  • چنانچه درد شدید و یا تورم وجود داشت علاوه بر استفاده از داروهای تجویز شده می توان با تجویز دندان پزشک از آمپول بصورت عضلانی استفاده کرد.
  • در صورتی که احساس کردید دندان شما نسبت به دیگر دندانهایتان بلندتر و برآمده می باشد این حالت بعد از عصب کشی دندان طبیعی است.
  • چنانچه برآمدگی غیر طبیعی و بیش از حد بود جهت کوتاه کردن پانسمان با دندان پزشک خود هماهنگ کنید.

عصب کشی زیبایی

گاهی اوقات ممکن است که دندان در جای خود قرار نگرفته باشد مثلاً خارج از قوس فکی قرار گرفته باشد. اگر این دندان را تراشیده و با یک روکش آن را در فضای مناسب قرار دهیم خواه ناخواه عصب دندان را درگیر خواهیم کرد و به همین دلیل، قبل از ساخت روکش باید دندان عصب کشی گردد.

گروه سلامت وبلاگ صنعت چاپ

منبع: setare.com

به "عصب کشی دندان و علل درد پس از آن چیست؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "عصب کشی دندان و علل درد پس از آن چیست؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید