محقق ایرانی به توسعه تحقیقات فضایی و پزشکی یاری می نماید
به گزارش وبلاگ صنعت چاپ به نقل از نیواطلس، گروهی از محققان با همکاری حمید سناوندی، پژوهشگر ایرانی در کالج مهندسی FAMU-FSU و آزمایشگاه ملی میدان مغناطیسی بالا در دانشگاه ایالتی فلوریدا طرحی تازه برای یک شبیه ساز گرانش کم مبتنی بر شناور مغناطیسی ارائه نموده اند که نوید افزایش حجم عظیمی را نسبت به شبیه سازهای موجود می دهد.
محدودیت های شبیه سازی گرانش کم یا صفر روی زمین از مدت ها قبل تحقیقات فضایی را دچار چالش نموده است. از سوی دیگر محدودیت های مربوط به هزینه و بار از ارسال آزمایش ها به فضا جلوگیری می نماید. علاوه بر آن محققان بیشتر اوقات نیازمند سطح خاصی از کنترل بر شرایط آزمایش هستند تا نتایج معتبری به دست آورند. به همین علت گاهی اوقات سفر به فضا حتی کافی نیست.
به همین دلیل می توان با استفاده از هواپیمای Vomit comet در مسیرهای سهموی گرانش کم را به مدت چند دقیقه شبیه سازی کرد. اما چنین بازه زمانی بسیار کوتاه است از سوی دیگر با یاری شبیه سازهای مبتنی بر شناور مغناطیسی (MLS) می توان گرانش کم را در سطوح قابل تنظیم تا حدود یک درصد گرانش زمین با هزینه کم برای مدت زمان نامحدود شبیه سازی کرد. البته با توجه به سطح فناوری های فعلی، حجم تنها به چند میکرولیتر محدود شده است.
محققان دانشگاه فلوریدا متوجه شدند با استفاده از یک سیم پیچ ماکسول ابررسانا با طول 20 سانتی متر و دمای بالا می توان یک MLSبا حجم 4 هزار میکرولتیر ساخت. چنین سیم پیچی قادر به فراوری میدان مغناطیسی با حجم بالایی از گرادیان ثابت برای حداقل انرژی است.
وی گوا محقق ارشد این پروژه می گوید: در حقیقت طراحی MLS ما حجم عملکردی در حدود سه مرتبه بزرگ تر از MLS های سلنوئیدهای معمولی ارائه می دهد. به همین علت قادر است در حوزه تحقیقات گرانش کم تغییرات عمده ای ایجاد کند.
منبع: خبرگزاری مهر